Gründl Haahr

A Green Settlement
- Outside the Wall

TYPE: Strategisk byudvikling, Kulturmiljø
STED: Visby, Sverige
ÅR: 2019 –
KLIENT: Region Gotland 
STATUS: Under realisering – 1. præmie i åben international konkurrence
 

Projektet er en strategi- og bebyggelsesplan for udviklingen af butiksområdet Östercentrum, der ligger op til Visbys historiske bymidte og bymur. Visby er optaget på UNESCOs verdenskulturarvsliste, som et unikt eksempel på en befæstet nordeuropæisk middelalderby.

Projektet tager afsæt i læsningen af de historiske lag og mødet mellem butikscenterets og havebyens skala. Det oprindelige landbrugslandskab og det 20. århundredes Garden City inspirerede byplan, genskabes som en grøn “havekile”, der samler boligbebyggelsen om et fælles rekreativt rum med klare sigtelinjer til bymuren.

Samtidig udvikles Östercentrum fra et monofunktionelt butiksområde til et moderne bycentrum med nye boliger, offentlige funktioner og et nyt lag af produktive aktiviteter og fællesskaber. Projektet arbejder med bæredygtighed ved at give plads til en lokal fødevareproduktion og skabe rammerne for nære fællesskaber i bydelen samtidig med, at der introduceres en række greb for at reducere CO2 udledning og mindske vandforbruget.

Juryens formand udtaler i dommerbetænkningen:

”… Ett enkelt men robust grepp som ger många fortsatta utvecklingsmöjligheter. Strukturen förhåller sig på ett bra sätt till omgivningen, villaområdet och det gröna rummet vid ringmuren. Utblickar och vridningar ger generösa och intressanta offentliga rum som visar en inlevelse och förståelse på platsen. Förslaget (…) tar tillvara och förstärker de unika kvaliteter som platsen har.”

– Karin Ahlzén, Projektchef, Fokus Skärholmen – Stockholms stad, Stadsledningskontoret.