Gründl Haahr

A Blue Entrance
- to the city in the sea

TYPE: Strategisk byudvikling, Kulturmiljø
STED: Karlskrona, Sverige
ÅR: 2017 –
KLIENT: Karlskrona Kommun 
STATUS: Under realisering – 1. præmie i åben international konkurrence
 

Karlskrona har en unik placering i den svenske skærgård. Med sin beliggenhed på øer i havet, har byen historisk set tjent som svensk flådebase. Forholdet mellem byen og topografien er derfor en historisk præmis og på den måde essensen af Karlskrona, der giver byen sin identitet som; Staden i Havet. I dag er dette forhold uklart, på grund af en række landopfyldninger fra det 20. århundrede, som har ført til, at det tidligere landskab af holme og øer, beliggende mellem Trossö og fastlandet, er gået tabt.

Projektet omhandler stadens entré og status som UNESCO Verdenskulturarv. Det tabte ø-rige og en tidligere oliehavn vækkes til live og bliver til grundlæggende historiefortællende elementer i et nyt byudviklingsområde. Ved at genfortolke stedets tabte relation til skærgården og genanvende reminiscenser fra områdets industrielle fortid, sammenbindes stedets fortælling og kulturhistorie med nutidens behov og funktioner.

Juryens formand udtaler i dommerbetænkningen:

» The proposal extends the notion of recreating the site into islands to its furthest extreme by excavating the land along the two entrances to the central city – the railway and Österleden – replacing it with large surfaces of water. This approach, despite its extent, opens up for a successful engagement of the urban structure with new waterfronts. «

– Anders Olausson, Senior Lead Architect – Wingårdhs.