Gründl Haahr

Byens Haver - Fristeder og fællesskaber

TYPE: Fysisk strategisk udviklingsplan
STED: Roskilde Sydvest, Danmark
ÅR: 2021
KLIENT: Roskilde Kommune og Boligselskabet Sjælland
STATUS: 1. præmie
SAMARBEJDE: Cornelius Vöge – Atelier for Arkitektur, MASU Planning og JL Engineering A/S 
 

Under overskriften Byens Haver fornys Æblehaven og Rønnebærparken i Roskilde Sydvest fra et udsat og isoleret boligområde til en integreret, tryg og åben bydel, med sin egen særlige identitet, hvor det grønne er fællesnævneren, haven fortællingen og fællesskaber målet. 

Byens Haver dannes af tre grønne haveanlæg, Idrætshaven, Havebyen og Baghaven, der sammenvæver byens mangfoldighed i et nyt havekvarter, hvor fælleshaver, fristeder, villahaver, kolonihaver og selv den mindste altankasse bidrager til bydelens nye fortælling. Gennem Byens Haver, åbnes bydelen og giver byens borgere en direkte og oplevelsesrig adgang til Hyrdehøjskoven og Roskildes grønne ring. Havestien sammenkobler boligområdet med de omkringliggende villakvarterer, skolen, klubben og daginstitutionen, og skaber en ny fysisk og social forbindelse på tværs af hidtidige skel. Langs Havesten vil Havepladsen blive et nyt centrum i bydelens hverdagsliv, hvor Madkulturhuset og Sundhedshuset blive det naturligt samlingspunkt, for en bred brugergruppe.

Den nye bebyggelse, havehusene, tager inspiration fra kolonihave kvarteret med en intim skala, der samtidig sikre en mere varieret boligsammensætning i området.